STARI RECEPTI
http://www.starizanatisrbije.rs/
Razmišljam
nešto zadnjih dana o hrani,tačnije o mnogobrojnim receptima koje nalazim na
internetu.
Ponuda je
stvarno raznovrsna i svako može da nadje
nešto za „svoju dušu“ bez obzira da li su to jela koja se spremaju „na brzaka“
ili ona za čiju pripremu vam treba dosta vremena i ljubavi prema jelu ili onima
za koje ga spremate.
Imam ja svoje
foldere za razne recepte,
mada,priznajem,moja jela za svaki dan se uglavnom zovu „trenutak
inspiracije“ .
To znači da iskoristim ono što imam u kuhinji i skoro uvek ispadne
dobro ali se takva jela teško mogu ponoviti :)
Za specijalne
prilike i raspoloženja volim da napravim nešto i po starim oprobanim
receptima.To je najčešće nešto iz kuvara moje mame.
Sveska je u prilično lošem
stanju i na njoj su vidljivi tragovi mnogih sastojaka koji su korišćeni za
spremanje ,manje-više,slatkiša.
Ove recepte sa
interneta uglavnom isprobam za vikende pa ih onda uvrstim u one „koji će se
praviti“.
Nisam ja
nikada bila neki gurman.Čak se može reći da sam kao dete bila „mrljava na hranu“
.Znala sam da izvoljevam pa su moji
roditelji nekada gubili strpljenje.Otac
je nekako bio strpljiviji po tom pitanju ali sam kada bi rekao „Da nećeš možda
gurabije?“ znala da sam
preterala.
Nikada ga
nisam pitala šta su to gurabije i stalno sam mislila da je to nešto ružno.
Prošle su
godine i ja sam se zatekla kod drugarice kada je njen otac došao sa puta.Bio je
kod rodjaka u Crnoj Gori i oni su mu naravno,po starom običaju ,spakovali nešto
da ponese od hrane jer je“ put dugačak „
Tako on izvadi
iz torbe kutiju u koju su bile spakovane gurabije i sav ozaren nam reče da je
to nešto što moramo da probamo i što je on kao dete mnogo voleo ali se spremalo
samo za praznike.
Na sam pomen
gurabija,dobila sam želju da što pre odem kući mada je to bilo nemoguće.On je
insistirao da ih probam i pošto sam bila lepo vaspitana,rešila sam da probam te
čuvene gurabije.Nisam čak bila sigurna ni da li su slatke ili slane dok nisam
probala .
Gurabije smo
brzo pojeli a moja mama je bila baš iznenadjena kada sam je pitala „Što ti
nikada ne praviš gurabije?“
Nabavila je
recept i od tada su gurabije bile u našoj kući na listi mojih omiljenih
poslastica.
Nije to neki
komplikovan i kremast kolač .Vrlo se jednostavno pravi i što duže stoji lepiši
je i ukusniji.Možda najviše podseća na medenjake.
EVO I RECEPTA
!
GURABIJE
GURABIJE
Potrebno je :
·
250
grama masti
·
250
grama šećera
·
3
jajeta
·
500
grama brašna
·
Strugana
kora limuna, malo oraha ili meda
Dobro umutite
mast i šećer(da se šećer istopi) pa dodajte jedno po jedno jaje i dalje
muteći.Na kraju dodajte struganu koru limuna(može i bez toga ali lepše miriše
sa korom limuna).Onda dobro izradite(umesite )testo i pravite loptice koje
pritisnete malo dlanom a u sredini napravite udubljenje u koje možete da
stavite jezgro oraha ili kašičicu meda.
Poredjajte ih
u pleh koji ste podmazali i pecite na umerenoj vatri dok ne porumene.Ja ih
izvadim čim dobiju žućkastu boju.
Trebalo bi da
ih ostavite bar do sutra pa da ih onda poslužite.
Нема коментара:
Постави коментар