SLATKIŠI NISU GREH
http://
Galerija"STARA SRBIJA",Beograd,Maksima gorkog 34
tel.060 50 25 793
Danas praktično svi
jedu sve što mogu i žele.
Grad je pun pekara i prodavnica brze hrane a internet je pun saveta šta treba
jesti i šta je zdravo.
Tu su i saveti tipa”kako da brzo i lako izgubite 3,5 ..i vise kilograma”,pa oni
naslovi “iznenadili bi ste se kada bi znali šta se nalazi u …”
A posebno volim one recepte u kojima su obavezni sastojci
:himalajska so,kurkuma,pa pinjoli(plodovi bora roda Pimus čiji se krupniji
primerci koriste za ishranu a ima ga u Severnoj Americi)
Svi okupirani
zdravljem,lepim izgledom i zdravom
ishranom i izbegavaju povrće sa naših
pijaca jer je prskano”ko zna čime”, a jela spremaju isključivo sa maslinovim
uljem jer je to zdravo.Preporučuje se
mediteranska ishrana ako želite da živite dugo i da budete zdravi.
Da se razumemo,želim i ja da budem zdrava ,da probam neki
nov recept i novi ukus ali ne mogu da shvatim da su se potpuno izgubili neki
stari recepti hrane koja je othranila generacije i generacije naših predaka
,koji su uglavnom bili zdravi iako nisu koristili maslinovo ulje nego mast.
Htela sam ustvari da pišem pre svega o slatkišima koje,
priznajem,obožavam a koji se današnjoj deci zabranjuju ili bar strogo
ograničavaju.
Kažu da su slatkiši glavni krivac za gojaznost i loš
kvalitet zuba.Slažem se da je to moguće ako se preteruje ali svako preterivanje
je štetno.
Hrani se nekada iskazivano veliko poštovanje, pre svega zato
što se teško i mukotrpno proizvodila, a istovremeno je bila i svojevrstan
statusni simbol, pošto nije svako mogao da jede sve, ističe istoričarka
umetnosti i gastroheritolog Tamara Ognjević.
U srednjevekovnoj
Evropi su pravljeni i raznorazni slatkiši od onoga čime se
raspolagalo, poput meda, oraha, lešnika, suvog voća, koji su dodavani siru(šećer
je u to vreme bio izuzetno skup i vrlo cenjen)
Danas se sve manje razgovora oprošlim vremenima, pa neke mlađe generacije nisu ni
imale prilike da se susretnu sa liciderskim kolačima,svilenim
bombonama,lušama.Ali i današnja deca ih
zavole ako ih probaju.
Zato hoću da napišem
nešto o ovom lepom starom zanatu i zanatliji
Prema nekim
izvorima smatra se da liciderski kolači vode poreklo još iz drevnog Egipta u
kome su se pravili kao obredni kolači. U nekim sakrofazima su pored ostalih predmeta pronadjeni
i medenjaci a ponekad čak i kalupi za
izradu kolača.
Grci i
Rimljani su liciderski zanat preneli u
Evropu. U XVI i XVII veku ovaj zanat doživljava procvet na prostorima Nemačke a
sastojke za kolačiće čine brašno, jaja, prokuvani med .
Modle odnosno
kalupi za izradu kolača se prave u raznim oblicima a od materijala uglavnom
preovlađuje drvo kruške ili jabuke, a istovremeno se koriste i metalne modle.
Kao i u svojoj postojbini, Egiptu, liciderski kolači i u Evropi imaju određenu
religijsku notu. Sve češće njihova izrada biva vezivana za verske praznike,
posebno Božić tako da nastaju nove forme kolača u obliku Hrista u jaslama,
bebe, anđela. Kolačići se daruju u krugu porodice, dragim osobama i gostima za
Badnje veče i tokom svih Božićnih dana čineći ih šarenijim i veselim. Glavni
sastojak kolačića ostaje med koji skoro u svakoj religiji ima značajno
simboličko značenje, pre svega lekovito a zatim i afrodizijačko.
Polako se
izrada liciderskih kolača širi i na ostale zemlje Evrope .
U Srbiju
liciderska srca i kolači stižu u XVIII veku (1769. Šmit Mihalj, Subotica)
prvenstveno u Vojvodinu odakle polako ali sigurno dolaze i u druge krajeve naše
zemlje. Na početku se kod nas liciderstvom uglavnom bave Nemci a Srbi uz
voskarski polako usvajaju i ovaj slatki zanat. Nekolicina tadašnjih srpskih
licidera odlazi na usavršavanje zanata u Grac i Beč gde uče od najboljih
majstora i nabavljaju nove kalupe i modle za kolače. Tako počinje i
"zlatna" era liciderstva kod nas jer se u to vreme ovaj zanat zajedno
sa voskarskim smatrao unosnim i prosperitetnim. Zapisi govore o liciderskim
zanatlijama u Novom Sadu i Rumi krajem XVIII veka kao uspešnim i poštovanim.
Kombinacija dva zanata, liciderskog i voskarskog, nastaje i zbog sezonske
prirode: zimi, kada je veliki broj verskih praznika izrađuju se sveće a leti
kada se održavaju vašari i razne svetkovine prave se medeni kolači.
Реч лицитар
долази од аустро-немачке речи Lebzelter, али се изводи од латинске речи libum
која означава жртвени колач.
2010. godine
UNESKO je tradiciju pravljenja liciderskih srca uvrstio na svoju listu
nematerijalne svetske baštine u Evropi.
Najpoznatiji liciderski kolač je licidersko srce. To srce pored raznih
ukrasa ima i malo ogledalo i nekada su ga momci poklanjali devojkama kao znak
svoje simpatije, pažnje i ljubavi.
I danas se
mnogi obraduju kada dobiju licidersko srce i sko ra ga niko ne pojede već ga
čuva.
Zato se slatko
pojedu svilene bombone i raznobojne luše.
Sigurna sa da su zdrave i
kupujem ih deci jer mislim da je detinjstvo bez slatkiša tužno.
Нема коментара:
Постави коментар