U zadnje
vreme se mnogo govori o ekologiji,zdravom načinu života,zdravoj ishrani ,
prirodnom načinu pripremanja hrane i stalno se reklamiraju novi sudovi za pripremu hrane u kojima ona zadržava sva svoja hranljiva svojstva .
prirodnom načinu pripremanja hrane i stalno se reklamiraju novi sudovi za pripremu hrane u kojima ona zadržava sva svoja hranljiva svojstva .
To me
podsetilo da počinje jesen - vreme za svadbe u Srbiji .
Na svadbama
se sprema čuveni svadbarski kupus a poznato je da je on najbolji kada se sprema
u zemljanim posudama.
Prebranac je
takodje,najukusniji ako je spremljen u” tavčetu“.
A koliko vas zna kako se prave ti zemljani sudovi i ko
ih pravi?
Majstor koji
pravi tavu, grne ,djuvečarku,brde za kafu,testije,bardake,kondire,panice za
jelo ,zove se Grnčar a veruje se da je zanat kojim se on bavi (grnčarstvo) jedan od najstarijih zanata jer su u
arheološkim nalazištima iz doba neolita pronadjene posude izradjene od gline.
Osnovni materijal i deo tehnologije su ostali
isti od pronalaska do danas, sa malim,skoro neznatnim promenama u načinu izrade
i ukrašavanju što zavisi od namene proizvoda,od podneblja u kome se
proizvodi,kulturnih strujanja)
Osnovna sirovina za proizvodnju posuda je glina.
Da bi glina bila pogodnija za rad morala je prethodno
da se obradi tako što se glina prekopa motikom i doda se odredjena količina vode
u zavisnosti od toga koji će se proizvod izradjivati.
Gotov proizvod se zatim suši i tek kada se dobro
osušio ubacuje se u peć i peče.
Interesantno
je da su jedino još na našim prostorima u Evropi očuvane su sve tri poznate
tehnike grnčarske proizvodnje a neki oblici i postupci u proizvodnji održavaju
se vekovima skoro neizmenjeni.
Grnčarija rađena bez točka, ( ženska
grnčarija)je
najjednostavnija i nema značajnija
umetnička obeležja. To su najjednostavniji predmeti,( crepulje i vršnici za
pečenje hleba) koji se oblikuju na zaravnjenoj zemlji ili na dasci kao podlozi
na sličan način kao što je radjeno još u neolitu.
Crepulje i vršnike masivnih zidova sa malo ili
bez ukrasa su pravile žene — za potrebe svojih domaćinstava pa se zato ona i
naziva “ženska grnčarija”.
Grnčarija ručnog točka
zbog svoje građe , jednostavnosti i lepih oblika sa skromnim ukrasima ( talasaste linije,kosi,uspravni i položeni
zarezi u nizovima)deluje mnogo elegantnije od grnčarije radjene bez točka a
ovoj grnčariji se pripisue slovensko poreklo jer je slična pronadjena na
arheološkim nalazištima u Poljskoj,Češkoj,Slovačkoj ,Ukrajini i Rusiji.
Ovom tehnikom
se i danas proizvode ,u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, sudovi za otvoreno
ognjište koji nisu gledjosani ,debljih su zidova i obično crne boje.
Crna boja se postiže kaljenjem posle pečenja
kada se usijani sudovi potapaju se u kašu od brašna, čađi i istucane kore nekih
vrsta drveta.
Osim lonaca za kuvanje jela na otvorenom
ognjištu, ovom tehnikom se prave i posude za pečenje, pržulje i
ćupovi za čuvanje hrane.
Grnčarija izrađena na nožnom točku je široko rasprostranjena, raznovrsnih
je oblika i ima različitu primenu u domaćinstvu.
Pod rukama grnčara, na čudesan način, dok
se kolo potiskivanjem nogom brzo okreće ,glina dobija željeni oblik.
Na gotovom
sudu, nanošenjem boje kroz cevčicu od ptičijeg pera ili šuplje kosti, izvode se
šare a različite boje i staklast sjaj — gleđ, dobijaju se nanošenjem metalnih
oksida i ponovnim pečenjem.
Samo veliki
sudovi izradjeni na nožnom točku imaju deblje zidove, da bi mogli da održe
formu i izdrže pritisak materijala koji je u njima.
Sredinom XIX
veka Pirot je bio centar grnčarskog zanata u Srbiji sa čak 40 grnčarskih
radionica u kojima je izradjivano više od 70 vrsta sudova različitog
oblika i namene a grnčari su sami izrađivali i alat i pribor za svoje
potrebe.
Svi ovi
predmeti odlikuju se skladnim bojama (žuta, zelena, mrka) i ukrašavaju se raznim vrstama ukrasa: urezivanjem
krugova, cik-cak linija, lozica, nalepljivanjem ukrasa , crtanim cvetovima i
drugim motivima .
Gleđosani
predmeti su pečeni u specijalnim "vurnjama", a danas se posude peku u
električnim pećima.
Grne po kome je zanat dobio ime korišćen je za kuvanje jela
na otvorenom ognjištu.
Osim grneta
za serviranje jela koristio se đuveč (đuvečarka), lonče za kiselo
mleko, grnajče (brde) za kafu, činije (panice) za jelo i tanjiri.
Testija ili “stovna” po kojima su pirotske grnčare nekada
zvali” testidžijama",je bila najvažniji sud za vodu.
Bardaci (kondiri) su često bili ukras u kući sa
posebnom karakteristikom da se grlić završava sa čašicom. Vrlo lepo ukrašen
svadbeni kondir korišćen je za pozivanje svatova kada se neko ženi ili udaje.
Pravili su
grnčari sa posebnom pažnjom i predmete kultnog karaktera: kandila, posude za
svetu vodicu takozvana "panica za vodosvećenje" (svetovod), pa
svećnjake (čirake I sve svoje proizvode su nekada prodavali na vašarima.
Danas se
uglavnom proizvodi ukrasna grnčarija (saksije za cveće) a od posudja se najviše
kupuje “djuvečara” mada su i svadbarski
kupus , pasulj,sarme najukusniji kada se spreme u grnčarskim proizvodima.
A pečenje iz
sača?
Нема коментара:
Постави коментар